Hälsa, sjukvård, kost och motion

Hälsa, sjukvård, kost och motion

Parterapi Falun

- Posted in Sjukvård by

Parterapi har räddat mig & Åke

Något som fler borde göra är att gå i parterapi. En vän till mig räddade sitt förhållande genom att gå i parterapi i falun för att de har haft en knepigare period i livet tillsammans. Ibland är det tufft att leva med sin livskamrat och jag förstår att det inte alltid går som man kanske skulle vilja att det går. Det finns också en skam, eller ett stigma att behöva söka sig till parterapi, men jag tycker man acceptera det mer eftersom man gör det för att hjälpa varandra. Alla har det svårt ibland, rika som fattiga. Jag bor högre upp i landet, och hittade en lugn och trygg psykolog som hjälpte mig och Åke med parterapi i Falun. Vi har gått till samtalshälsans parterapi 4 gånger och ja, det är svårt. Gamla saker kommer fram och det blir mycket tårar som faller. Saker som jag velat säga men aldrig gjorde, Händelser som både jag och Åke har förträng. Åke tog hela min ungdom ifrån mig, och det har varit skönt att säga det. Jag var 17 när vi träffades och Åke var 23. Men det är detta som gör oss starkare som par, tryggare i oss själva. Utan parterapi skulle vi aldrig ha det så bra som vi har det nu. Samtalshälsans parterapi i Falun tar ca 1h åt gången, ibland lite längre tid beroende på vart vi är i samtalet. Men jag tror mycket på att prata, känna och vara ärlig. Jag önskar att fler var villiga att gå i parterapi, man blir lyckligare som människa oavsett om man väljer att gå eller stanna i en relation.

Jag & åke i terapi

Arbetsstolar

- Posted in Ingen kategori by

Att arbeta hemifrån

Under pandemin har det blivit en vardag att jobba hemma. Även nu efter pandemin så är hemmakontor det nya normala och fler och fler väljer att söka jobb som är distans, och många väljer att göra sitt schema mer flexibelt med att arbeta hemifrån. Själv arbetar jag väldigt mycket hemifrån och jag gillar verkligen det, men det kan vara påfrestande för kroppen.

Det som är mest påfrestande är att sitta ner under en längre tid och jag känner redan efter långt sittande att min rygg börjar få ont. Jag stretchar och tränar regelbundet men innan jag bytte arbetsstolar så var det helt omöjligt att sitta ner under en längre tid. Mina kollegor upplever samma sak. En sak man kan göra är att stå vid datorn men alla har inte den möjligheten. Att sitta länge medför stor belastning på kroppen, speciellt ryggen. Det finns arbetsstolar som är anpassade för längre sittande, även kallat 24 timmarsstolar eller bevakningsstol. Jag köpte min arbetsstol från en sida som har specialgjorda stolar för längre sittande och jag måste erkänna att komforten och ergonomin är helt underbar. Innan hade jag en vanlig kontorsstol men detta är något helt annat. Jag läste en studie på att rätt arbetsstolar kan öka produktiviteten. Man har bara en rygg och den måste man ta hand om, att investera i en arbetsstolar av hög kvalité är något jag inte ångrar. Nu ska jag jobba vidare denna underbara dag, har en del att göra. Sitt lugnt och ha kul!

arbetsstolar

Provtagningspinnar med bra kvalité

Jag jobbar i ett laboratorium för livsmedelstester och i mitt jobb tar jag mycket prover för livsmedelsindustrin. Provpinnar är ett vanligt arbetsverktyg för mig. Det går åt en hel del sådana per dag. Det är jag som ansvarar för att beställa hem dessa till laboratoriet. Men nu har leverantören jag använt mig av jättelänge slutat att leverera till oss. Så jag var tvungen att hitta någon ny bra leverantör av detta.

Jag letade runt en hel del på nätet och hörde även med några jag känner på andra laboratorium. Det finns en firma som har funnits sedan början av 80-talet och som är en specialiserad leverantör av mikrobiologiska odlingsmedier. De heter LABFAB. Att jag inte hittat dem tidigare. Hur kunde jag missa detta?

Jag läste även att de är ett familjeföretag i andra generationen. Det känns tryggt med ett företag som funnits så länge. Man kan ju hoppas då att de har bra koll på vad som är bra och även noga med kvalitén på produkterna de tillhandahåller. Att ha provtagningspinnar samt andra provtagning produkter som är av bra kvalité är viktigt. För att man ska få så bra analysresultat som möjligt är det viktigt att man väljer bra provtagningsmaterial.

Jag gör mikrobiella provtagningar för livsmedelsindustrin och det är ett jobb jag älskar. Det är faktiskt väldigt intressant. De olika provtagningarna man gör och hur resultatet sen blir. Är det fler som letar efter bra leverantör av mikrobiologiska odlingsmedier och annan kringutrustning så kan jag rekommendera LABFAB. De har fungerat otroligt bra som leverantör. Allt har gått otroligt bra och smidigt. Det är lätt att beställa och leveranserna är alltid punktliga och snabba. De har bra utbud med. Helt enkelt en väldigt bra och komplett leverantör. Ville med denna blogg sprida vidare om denna bra leverantören så att det hjälper andra som kanske också är på jakt efter en ny leverantör.

provtagningspinnar provpinne LABFAB

Patient lift

- Posted in Sjukvård by

Patient lift for my wife

I have for a while now been looking for a good patient lift. I need it at home for my wife so I can help her with different things. Like getting up from bed. We´re not getting younger and my capability to lift ain't as good anymore. I could use some help in that area. It would make a lot here at home easier for us with a patient lift. Whenever there is a heavy lifting I could use it to spare my back.

My wife has been in a wheelchair for a couple of years now and will be for the rest of her life. I wanna be able to help her, to be there for her. Not take in any outside help from someone else. That's when I had the idea of a patient lift.

I came upon a site that had different solutions. They had some compact but powerful lift devices that looked perfect for us. And not just that, they had a lot of good things that would make life easier for many people.

Some of the things the site had was a stand up device with tilt, lift and tilt system and anterior tilt system. The thing that caught my eye was the lift system, standard. This would really make our life easier. I'm gonna contact the firm and see what's possible for us. Maybe even order a couple of things when I'm at it.

But first I'm gonna need to talk to them and see what they have to say. They are the experts and have the best knowledge. I would like to surprise my wife with this. Our anniversary is coming up and this would be a great gift for us both. What is a better gift than to make both our lives easier.

patient lift Reac lift system

Pandemi skydd

- Posted in Sjukvård by

Färdiga kit med pandemi skydd gör dig tryggare

Idag vet alla vad ett coronavirus är för något. Något som kanske alla inte vet är att det har funnits betydligt mycket längre än de 3 åren världen har befunnit sig i karantän. Den främsta anledningen till detta är för att coronavirus tidigare nästan uteslutande har funnits bland djur. 4 stycken varianter av detta virus är dock vanligt förekommande och kan orsaka förkylning hos oss människor. Iallafall tills Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019.

Som de flesta andra virus som sprider sig snabbt, smittar covid-19 via droppar. Människor som har ett luftburet virus i kroppen ger ifrån sig viruspartiklar i droppar genom att andas, hosta eller nysa. Viruspartiklar kan hålla sig i luften länge och håller sig levande längre i utrymmen med dålig ventilation och när luften är torr och kall.

I med att Covid-19 har satt större delar av världen på helspänn har man också blivit mer medveten om hur lätt det är att pandemier uppstår. Vi har märkt hur snabbt det kan gå från att vara en lokal smitta till att människor i världens alla hörn insjuknar. För några år sen var munskydd något man stötte på hos läkaren eller i byggbranschen. Idag tillhör det vanligheten att stöta på människor med munskydd i butiker eller i lokaltrafiken. Risken för att bli smittad av corona har gjort att fler jobbar hemifrån och att skolbarn får gå igenom sin undervisning på distans.

Allt fler ser sig om efter företag som producerar munskydd och handsprit för att bunkra upp hemma, precis som man tidigare köpt på sig extra toalettrullar och andra förbrukningsvaror som man inte vill ska ta slut. I alla butiker står en flaska desinfektionsmedel vid dörren och en handväska utan en flaska handsprit tillhör ovanligheten.

Virus är något vi alltid kommer att leva med och i framtiden kommer människor troligtvis vara betydligt mer förberedda ifall en liknande smitta skulle uppstå. För att undvika nästa pandemi finns det därför färdiga kit att köpa eller prenumerera på för att slippa behöva leta runt i djungeln munskydd och annan utrustning för att hålla sig frisk. Genom att använda sig av en sådan tjänst behöver du inte bunkra upp hemma utan vara trygg i att ha ett beredskapslager tillgängligt om det skulle behövas. När du behöver ditt pandemi skydd skickas helt enkelt ett beredskapskit, speciellt framtaget för att du ska skydda dig vid nästa virusutbrott.

Att veta att vår familj är trygg är oerhört viktigt för vårt välmående och att veta att du förberedd för återkommande virus får oss att slappna av. Även om alla pratar om just Covid-19, finns många återkommande virus utöver corona. Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och förkylningar är bara några av dessa och genom att få ett färdigt paket med virusskydd gör att du kan minska smittspridningen för även dessa. Med andra ord blir det betydligt enklare att ta sitt ansvar och hålla sin familj och sina medmänniskor trygga och friska i värld som inte ser ut som den gjorde när vi själva var barn.

Ett färdigt kit med pandemi skydd gör dig trygg